Salmonella – co to jest i jak można się uchronić?

salmonella

Salmonella jest drugą co do wielkości przyczyną bakteryjnego zapalenia żołądka i jelit w Australii, po Campylobacter. I Salmonella, wraz z Listeria monocytogenes, jest odpowiedzialna za więcej zgonów w Australii niż jakakolwiek inna choroba przenoszona przez żywność, z których każda odpowiada za około 15 zgonów rocznie.

Trudno jest stwierdzić, czy choroby przenoszone przez żywność ogólnie rosną, czy też nie, ale wiemy, że obecnie istnieją lepsze systemy wykrywania, śledzenia i raportowania, a dzięki mediom społecznościowym ludzie mogą łatwiej i szybciej o tym usłyszeć.

Co było niezwykłe w tym wybuchu epidemii, to fakt, że był on w zieleni liściastej, miał zasięg ogólnokrajowy i że serotypem była Salmonella Anatum. Salmonella Anatum może powodować choroby u ludzi, ale w Australii jest najczęściej izolowana od zwierząt takich jak bydło, owce, świnie, kozy i kurczaki oraz ich otoczenia. Znaleziono go również w żywności, takiej jak orzechy, mięso, importowane zioła i przyprawy, a także pasze dla zwierząt oraz w środowiskach fabryk mleczarskich.

Istnieje ponad 2000 różnych serotypów Salmonelli z Salmonellą Typhimurium, która jest najczęstszą przyczyną salmonellozy u ludzi. Salmonella Anatum jest stosunkowo rzadką przyczyną salmonellozy u ludzi. Objawy są podobne do infekcji wywoływanych przez inne bakterie salmonelli – gorączka, biegunka, wymioty i dyskomfort brzucha – ale wydaje się być łagodniejszą i krótszą formą życia.

Salmoneloza jest związana ze spożyciem produktów ogrodniczych na skalę międzynarodową – w samych Stanach Zjednoczonych kiełki nasion i pomidory są często identyfikowane jako nośniki salmonellozy; ogórki były zamieszane w 2012 r. i w obecną epidemię. W przypadku Salmonelli Anatum podejrzewano tylko w 1 lub 2 z dziesiątek ognisk choroby.

W Australii występuje obecnie więcej ognisk Salmonelli niż w jakimkolwiek innym kraju – w 2015 r. odnotowano 73 przypadki na 100 000 osób lub nieco ponad 17 000 przypadków. Potrzebne są dalsze badania, aby dowiedzieć się, dlaczego tak się dzieje, w jaki sposób jest on przenoszony i co można z nim zrobić. Wraz z organami ds. żywności i zdrowia badamy i wspieramy przemysł w zakresie bezpieczeństwa żywności i zdrowia publicznego.

Ponowne zmywanie wstępnie zapakowanej sałaty w domu może ograniczyć, ale nie wyeliminuje bakterii takich jak Salmonella. W każdym razie zapakowane produkty sałatkowe są myte, odkażane i płukane kilka razy, aby spowolnić niepożądany wzrost bakterii. Kontrole temperatury z gospodarstwa do supermarketu są również przeznaczone do przechowywania produktów żywnościowych w lodówce, które są bezpieczne do spożycia.

Co możemy zrobić w domu, aby zmniejszyć ryzyko chorób przenoszonych przez żywność? Kluczowe wskazówki dotyczące bezpieczeństwa żywności obejmują mycie rąk, przechowywanie żywności, która ma być schłodzona (np. torebki z sałatkami) w temperaturze 5 stopni lub niższej, prawidłowe gotowanie żywności oraz oddzielanie żywności surowej i gotowanej podczas przechowywania i przygotowywania.

Wszy – czym są? co to jest wszawica? kto jest …

Dieta wysokobiałkowa – proteinowa – Dukana – białkowa