Salmonella – co to jest i jak można się uchronić?

Salmonella – co to jest i jak można się uchronić?

Salmonella jest drugą, po Campylobacter, najwyższą możliwą przyczyną mikrobiologicznego, żywnościowego zapalenia żołądka i jelit w Australii. Również Salmonella, wraz z Listeria monocytogenes, jest odpowiedzialna za większą liczbę zgonów w Australii niż jakakolwiek inna choroba przenoszona drogą pokarmową, przy czym każdy audyt dotyczy około 15 zgonów rocznie.

Trudno jest poinformować, czy problemy zdrowotne przenoszone przez żywność ogółem są na fali, czy nie, jednak rozumiemy, że istnieją obecnie lepsze systemy wykrywania, mapowania i sprawozdawczości, a także z mediów społecznościowych, osoby są najprawdopodobniej przeczytać o tym bardziej wygodnie, jak również szybko.

Co było niezwykłe w tym odcinku jest jednak to, że pozostał w środowisku liściastym, to było w całym kraju, który serotyp był Salmonella Anatum. Salmonella Anatum może wywoływać choroby u ludzi, jednak w Australii jest najbardziej regularnie odseparowana od zwierząt takich jak bydło, owce, świnie, kozy, jak również od drobiu, i ich atmosfery. Odkryto ją również w produktach spożywczych takich jak orzechy, mięso, importowane zioła, a także w aromatach oraz w karmie dla zwierząt domowych, jak również w środowisku zakładów mleczarskich.

Istnieje ponad 2000 różnych serotypów Salmonelli z Salmonellą Typhimurium, która jest najczęstszą przyczyną salmonellozy u ludzi. Salmonella Anatum jest dość nietypowym źródłem salmonellozy u ludzi. Objawy i symptomy są podobne do infekcji wywoływanej przez różne inne rodzaje salmonelli – wysoka temperatura, biegunka, wymioty i bóle brzucha – jednak wydaje się ona być łagodniejszą i krótszą formą życia.

Salmoneloza jest związana z przyjmowaniem produktów ogrodniczych na całym świecie – w samych Stanach Zjednoczonych kiełki nasion i pomidory są często identyfikowane jako nośniki salmonellozy; ogórki były zamieszane w 2012 r. i w istniejącym wybuchu. Salmonella Anatum była podejrzana tylko w 1 lub 2 z wielu ognisk.

W Australii występuje obecnie więcej ognisk salmonelli niż w jakimkolwiek innym kraju – w 2015 r. odnotowano 73 przypadki na 100 000 osób lub po prostu ponad 17 000 przypadków. O wiele więcej badań jest potrzebnych do odkrycia, dlaczego tak jest, jak to jest wysyłane i co można z tym zrobić. Wraz z instytucjami zajmującymi się żywnością i odnową biologiczną prowadzimy badania i wspieramy sektor w zakresie bezpieczeństwa żywnościowego, a także problemów dotyczących zdrowia publicznego.

Ponowne pranie pakowanej sałaty w domu może zminimalizować, ale z pewnością nie pozbędzie się takich mikroorganizmów jak salmonella. Wyładowane produkty sałatowe są jednak wielokrotnie czyszczone, dezynfekowane i płukane, aby spowolnić niepożądany wzrost mikroorganizmów. Kontrola temperatury od gospodarstwa rolnego do supermarketu jest dodatkowo przeprowadzana w celu zapewnienia bezpieczeństwa żywności chłodzonej do spożycia.

Co możemy zrobić w domu, aby zmniejszyć nasze zagrożenie chorobami przenoszonymi przez żywność? Kluczowe pomysły w zakresie bezpieczeństwa żywności obejmują mycie rąk, przechowywanie żywności przeznaczonej do schłodzenia (np. worków z sałatkami) w temperaturze 5 stopni lub chłodniejszej, prawidłowe gotowanie żywności, a także oddzielenie żywności surowej od gotowanej podczas przechowywania i przygotowywania.

Wszy

Dieta wysokobiałkowa